BejelentésÉdes Angie Kutyulap
Kutyát tartani maga a boldogság...

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponA döntésünk legyen életreszóló, tehát jól gondoljuk meg!

Ki tartson kutyát?

Aki valóban szereti az állatokat és viszontszeretetre vár, az szerezzen magának kutyát. Nincs még egy állat, amelyik úgy tudná viszonozni a szeretetet, mint a kutya. Pontosan megérzi, mennyire kedveljük, és szeretetünket hűséggel, ragaszkodással, vagy ha kell, akár élete feláldozásával is viszonozza.

Aki őrizetről kíván gondoskodni családja és otthona számára. A kutyának mi, a gazda és családja jelentjük a falkáját. A lakás, a ház, a kert, az udvar pedig a kutya felségterülete, ezt ő mind őrzi és védi. A betolakodót az idomított őrző-védő kutya megtámadja, a jelző kutya legalábbis elkergeti, de még az egészen kis kutya dühös ugatása is figyelmeztet a veszélyre.

Akinek több mozgást, friss levegőt, kisebb-nagyobb sétákat javasol vagy rendel az orvos. Sokféle tanácsot kapunk az orvostól, ezeket többnyire meghallgatjuk, de nem fogadjuk meg. Ezek közé tartozik a friss levegőn való sok mozgás is. De amit az orvos hiába tanácsol, azt egy kutyának sikerül elérnie. Mert a kutya kedvéért kénytelenek vagyunk sokat sétálni. És ezek a séták soha nem unalmasak. Barátunk bizony jól megsétáltat bennünket, és közben mindig új feladatokkal találjuk szembe magunkat.

Aki magányában valami élőlényt szeretne maga körül tudni. Egyetlen állat sem tud olyan szorosan kapcsolódni az emberhez, mint a kutya. Ha a ragaszkodás kölcsönös, a kutya minden hangulatunkat megérzi, osztozik örömünkben és bánatunkban.

A kutya az idősebb házaspárnak is nagyon kedves társa lehet, amikor a gyerekek már kirepültek a családi fészekből. A kutyáról godnoskodni kell, anyáskodni kell felette. A kutya cirógatást és kényeztetést kíván, de ugyanakkor megfontolt, következetes nevelésre is szüksége van. Ez fáradtságot és munkát jelent, de a kutya szeretetével, hűségével és ragaszkodásával meghálálja.

Aki idegenkedik az állatoktól, nem tud velük szeretettel bánni, aki minden állatban csupán az ösztöneitől irányított teremtményt látja, az ne tartson kutyát!!!
Az ember és a kutya közötti viszonynak a kölcsönösség, a kölcsönös megbecsülés és szeretet az alapja. Az olyan ember, akiből az ehhez szükséges tulajdonságok hiányoznak, aki állatokkal nem tud kapcsolatot teremteni, az egész biztosan kutyával sem fog jól, sőt talán még csak elviselhető módon sem megférni.

A kutya nem eldobható tárgy, de még csak nem is egyszerű háziállat. A kynológusok, vagyis a kutya etológiájával foglalkozó szakemberek szerint a kutya humanizált farkas. Ez nem egy hangzatos, de tartalmatlan szólam, hanem arról van szó, hogy a falkában élő, nagyfokú együttműködési készséget mutató farkasból a háziasítás során az összes állatfaj közül az emberre leginkább hasonlító és az emberrel leginkább együttműködni tudó élőlény fejlődött ki. Még a biológiailag hozzánk legközelebb álló főmajmok sem képesek olyan kommunikációs bravúrokra, mint mondjuk egy puli, amelyik a juhász szeméből olvassa ki a feladatot. Semmilyen más állatfaj sem képes hasonlóra, beleértve a főemlősöket is.

De a kutya szinte mindenben ránk szorul. Nekünk kell táplálni, gondozni, sétáltatni, kiképezni és állatorvoshoz vinni. Ezért nekünk kell eldönteni azt is, hogy képesek leszünk-e erre az együttélés remélhetőleg másfél évtizede során? A felelősség nagy, mert ha rosszul mérjük fel a saját lehetőségeinket, azzal a kutya szenvedését és pusztulását okozhatjuk.

Ha ezeket képesek vagyunk megoldani, akkor azt is a jövendőbeli tulajdonosnak kell átgondolnia, hogy ő mit vár el a kutyától? Ha fajtatiszta állatot választ, ne fénykép alapján tegye, hanem tenyésztőkkel és más tapasztalt kutyásokkal beszéljen a kiszemelt fajta előnyeiről és hátrányairól. Univerzális, mindenkinek megfelelő fajta nincs, de ha a lakás tisztasága az elsődleges szempont, akkor leginkább egy uszkár vagy egy yorkshire terrier javasolható, mert ezeknek nem hullik a szőre, míg védőkutya szerepére kevésbé alkalmasak. A keverékek általában egészségesebbek, de nem számítható ki előre a temperamentumuk. Ha valaki a testi egészséget tartja a legfontosabbnak, akkor ilyet vegyen. A menhelyi állatok közül pedig a menhely munkatársai segíthetnek a legmegfelelőbb egyedet kiválasztani, ami - az életmentés miatt érzett hosszantartó, jogos elégedettségünk mellett - komoly előnyük lehet a kölyökkorban beszerzett kutyákkal szemben.

Ha tenyésztőtől vásárol, legyen különösen óvatos. Sokszor már az első hetekben eldől a kutya későbbi sorsa, ezért minden hiba, amit a tenyésztő elkövet, az akár állat életébe is kerülhet. Gyanús, ha a szülőket nem vitték el még tenyésszemlére sem, ha a nagytestű fajtába tartoznak és nincs diszplázia-igazolásuk, ha a kölykök vagy a szülők oltási könyvét nem állatorvos állította ki (aki ebben csal, az minden másban is csalhat), ha a kölykök nem kapták meg az első oltásokat 6 hetes kortól és a születésüktől fogva nem féregtelenítették kéthetente őket vagy ha a tartási hely alapján úgy ítéli meg, hogy a körülmények (tisztaság, mozgáslehetőség, táplálás stb.) nem voltak megfelelőek. Szerencsére a legtöbb tenyésztő jó munkát végez, de nem árt tájékozódni.

Fontos tudni, hogy a kutyák fokozottan érzékenyek 3 és 12 hetes koruk között a külvilágra. Ezt korai szocializációs időszaknak nevezzük, ami 12 (13) hetes korban lezárul és később nem pótolható. Ha ebben az időszakban nem szocializálták őket megfelelően, vagyis nem volt alkalmuk idegen emberekkel, járművekkel, városi zajokkal megismerkedni és megtudni azt, hogy ezektől nem kell félniük, akkor az egész életükön át félénkek lesznek. Az ilyen kutyát aztán nem lehet a számukra idegen környezetben sétáltatni, zavartalanul tartani, ami másfél évtizedes szenvedéssé teheti az együttélést. A problémát "kennel betegségnek" is nevezik és meglehetősen gyakori.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!